Ini Cara Buat Iklan Untuk Prospek Yang Skeptikel: “Betul Ke Produk Kau Ni Berkesan?”

Anda. Saya. Pelanggan anda.

Semua manusia akan skeptikel, setiap kali iklan baru, lalu depan mata kita.

Ini semua (skeptikel terhadap sesuatu) berlaku disebabkan setiap manusia ada cara fikir yang berbeza.

Cara berfikir inilah yang disebut sebagai mindset.

Apa yang kita buat, reaksi kita terhadap sesuatu perkara, cara kita buat keputusan. Banyak bergantung kepada mindset.

“Jadi, apa kaitannya mindset ini dengan menjual?”

Dengan memahami cara mindset berfungsi, proses anda menjual menjadi lebih mudah;

  • Tarik perhatian pelanggan
  • Buatkan pelanggan respon/hubungi kita
  • Proses closing jadi lebih singkat

Maka, pada hari ini. Saya akan rungkai secara asas sistem otak berfungsi dan bagaimana anda boleh gunakan untuk tarik pelanggan yang lebih berkualiti.

Dah sedia? Jom kita mulakan dengan faktor dahulu.

Apakah Faktor Utama Yang Berpengaruh Terhadap Otak?

Salah satu faktor utama yang mempengaruhi mindset adalah ‘Pengalaman Lalu‘.

  • Apa yang kita pernah dengar
  • Apa yang kita pernah rasa
  • Apa kita dah lihat di masa lampau
  • Apa yang orang lain kata
  • Apa yang kita baca

Semua ini adalah pengalaman lalu.

Semua pengalaman ini akan mempengaruhi cara kita berfikir dimasa depan. Sekali gus, menentukan cara kita bertindak dan respon terhadap sesuatu yang baru.

Berdasarkan kajian daripada Research Gate (1995).

Dalam otak kita ni ada satu bahagian namanya โ€˜Limbic Brain’. Limbic Brain adalah bahagian otak yang berfungsi menyimpan memori kita…”

Ini ilustrasi dalam bentuk gambar rajah.

Limbic Brain ini akan simpan segala memori silam yang pernah kita lalui.

Sama ada ia pahit, manis, masam, masin, semua sekali la. Dan ia berfungsi untuk ingatkan kita supaya berhati-hati bila nampak iklan;

  • “Eh, kau kan pernah beli produk macam ni? Tapi tak berkesan”
  • “Wei abu, tak ingat ke? Orang macam XXX ni tak boleh percaya”
  • “Hati-hati dengan iklan dia ni!! Nampak macam menipu jer”

Limbic brain ini akan ‘hasut’ pemikiran pelanggan kita dan sedaya upaya menimbulkan keraguan supaya pelanggan tak tersilap langkah lagi.

Apa cabarannya kepada kita?

Cabarannya, orang yang jujur menjual macam kita pun terkesan sekali dengan sistem otak ni. Setiap kali iklan lalu, pelanggan akan skeptikel terlebih dahulu.

“Fuhh Faris, ilmiah sangat ni. Boleh bagi contoh tak?” ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜†

Hmm… baiklah ๐Ÿ˜ท

Contoh Situasi: Prospek Ada Masalah Resdung.

Jika kita adalah penjual ubat resdung.

Kita kena faham situasi penghidap resdung.

Kebanyakkan mereka ni, sudah ada resdung daripada sekolah menengah lagi.

Sudah bermacam pengalaman mereka lalui. Dah cuba macam-macam cara. Ada yang berkesan, ada yang tak berkesan.

Semua yang mereka dah cuba ini akan tersimpan di dalam memori.

Maka, otak akan sentiasa bagi reminder;

  • Cara A โ€“> Tak berkesan.
  • Cara B โ€“> Payah nak buat.
  • Cara C โ€“> Ada kesan sampingan.

Tiba-tiba kita keluarkan produk yang lebih kurang dengan cara A, B & C.

Bila prospek tengok iklan. Sistem otak mereka automatik bagi amaran;

โ€œHmmm… kau kan dah cuba sebelum ni! Produk ni tak berkesan untuk kau. Tak ingat ke? โ€ – Bisik hati dan otak kita

Padahal mereka belum cuba pun lagi produk kita.

Mana mereka tahu tak berkesan?

Jawapan โ€“> Pengalaman Lalu.

Pengalaman lalu inilah yang sering-kali buatkan transaksi jual beli terbantut.

Semakin berumur seseorang, semakin banyak pengalaman lalu. Maka, semakin lambat la mereka buat keputusan.

Sebagai Peniaga, Apa Perlu Anda Buat?

Ada banyak cara.

Salah satunya. Jual kepada mereka yang belum banyak pengalaman lalu.

Contohnya kelompok โ€“> First Timer!

  1. First time: Jadi ibu.
  2. First time: Jadi suami.
  3. First time: Nak beli kereta.
  4. First time: Hadir temuduga.
  5. First time: Beli rumah.
  6. First time: Kahwin.

Jual dekat orang โ€˜first timer’ ini, biasanya lebih mudah.

Sebab, banyak benda mereka tak tahu.

Mereka dalam fasa tercari-cari dan tertanya-tanya. Apa yang perlu mereka buat. Nak buat yang mana satu dulu. Betul ke apa yang mereka buat tu, dll.

Tugas kita hanya panggil mereka di headline & bagi pencerahan apa yang mereka perlu buat supaya masalah selesai segera.

Bila anda dah TARIK PERHATIAN mereka di headline. Tunjukkan iklan itu depan mata mereka.

“Eh, boleh ke buat macam tu Faris. Macamana nak tunjukkan iklan depan mata mereka?”

Jawapannya, boleh!

Dengan syarat, anda tahu DIMANA PROSPEK anda berkumpul.

Ada cara percuma. Ada cara berbayar.

Contoh: Nak panggil prospek yang ‘first time’ nak beli rumah pertama.

Anda hanya perlu tapis di headline;

โ€œBercadang nak beli rumah pertama?โ€

Itu sahaja ayatnya.

Kemudian, cuba perhatikan rakan-rakan atau orang di sekeliling. Senaraikan kriteria mereka yang dah berjaya beli rumah pertama.

Biasanya berapa umur mereka, kerja apa & apa yang mereka minat.

Ini contoh berdasarkan pengalaman saya sendiri:

  • Umur: 30-an ke atas. Sebab, pendapatan dah stabil.
  • Pekerjaan: Kerja kerajaan. Sebab mudah nak dapat pinjaman.
  • Minat: Baca blog hartanah. Follow mereka yang pakar dalam bidang hartanah.

Bila kita dah tahu kriteria mereka, mudah kita nak tentukan dimana kita nak LETAK iklan.

Salah satu platform feveret saya adalah Facebook Ads. Walaupun berbayar, ia berbaloi darisegi masa dan tenaga saya.

Upah jer Mark Zuki RM10 – RM30, dia akan tunjuk iklan kita depan mata prospek yang kita inginkan.

Kalau upah Facebook RM10, lebih kurang 1000 orang akan nampak. Simple!

Jika anda biasa dengan Facebook Ads, anda boleh guna cara ini…

Ubah 3 setting ini sahaja untuk permulaan:

1) Tapis dekat umur

2) Tapis pekerjaan

3) Tapis berdasarkan minat

Klik butang ‘Narrow Audience’ > pilih kategori minat prospek kita.

Kata Kunci Untuk Pilih Kriteria Ini Ada 2:

  1. Minat
  2. Mampu.

Tak guna orang itu minat sahaja, tapi tak mampu. Begitulah sebaliknya.

Sebenarnya ada banyak lagi cara untuk kita target prospek yang berkualiti ni. Saya baru kongsikan 10% sahaja ilmu ini.

Jika anda nak belajar lebih terperinci cara tapis prospek yang mudah close.

Dalam panduan video Mazhab Copywriting Junior 3.0 saya ada cerita lebih terperinci.

Ada 6 kelompok ‘pelanggan kelaparan‘ yang anda boleh target dekat headline. Kelompok ini ikut pengalaman saya, sangat mudah nak close.

Klik butang di bawah untuk lihat modul penuh ๐Ÿ‘‡

Saya harap anda belajar sesuatu.

Jika anda ada soalan atau perlukan pencerahan, jangan segan-segan untuk tanya di ruangan komen bawah ini ya.

Nota: Biasanya, saya akan jawab dalam masa 12-24 jam dan anda akan dapat reminder di emel bila saya berikan jawapan. 100% percuma!

5
Nak Beri Apa-apa Komen?

avatar
3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
  Subscribe  
Notify of
Sabariah Ab Rahman
Guest
Sabariah Ab Rahman

ooh ini untuk FB adds yer. kalau untuk Personal FB pulak macam mana yer

Sabariah Ab Rahman
Guest
Sabariah Ab Rahman

Good one dan provokatif. Sesuai kah dan boleh kah saya guna ayat bisikan tu sebagai Headline CW saya dgn sedikit editing dimana sesuai.

Column website tu apa yer