“Inilah Ayat Yang Sering Dibisikkan, Bila Pertama Kali Prospek Nampak Iklan Anda”

“Arghh!! pembohong semua ni… semua nak menjual jer, bukannya betul-betul nak bantu selesaikan masalah aku” – Bisik Encik Ali.

Ayat monolog di atas bunyi macam kasar. Tapi, itulah realitinya. 😅

Anda. Saya. Pelanggan anda. Semua manusia akan skeptikel, setiap kali lalu iklan ‘baru’ yang kita belum pernah tengok sebelum ini.

Kenapa ‘ayat bisikan’ itu boleh muncul?

Sebab setiap manusia ada mindset dan cara fikir yang berbeza.

Cara berfikir inilah yang disebut sebagai mindset. Apa yang kita buat, reaksi kita terhadap sesuatu perkara, cara kita buat keputusan. Banyak bergantung kepada mindset.

Dengan memahami cara otak berfungsi, proses menjual menjadi lebih mudah.

  • Lebih mudah tarik perhatian pelanggan
  • Lebih mudah buatkan mereka respon
  • Yang bestnya, lebih senang nak close deal.

Dah sedia nak belajar sistem otak?

Jom kita mulakan dengan salah satu faktor utama yang mempengaruhi mindset manusia.

Faktor tersebut adalah ‘Pengalaman Lalu’

Apa yang kita pernah dengar. Apa yang kita pernah rasa. Apa kita dah lihat di masa lampau. Semua itu adalah pengalaman lalu.

Semua pengalaman ini akan mempengaruhi cara kita berfikir dimasa depan.

Seterusnya, menentukan cara kita bertindak dan respon terhadap sesuatu yang baru.


Berdasarkan kajian daripada Research Gate (1995).

Dalam otak kita ni ada satu bahagian namanya ‘Limbic Brain‘. Limbic Brain adalah bahagian otak yang berfungsi menyimpan memori kita.

Ini ilustrasi dalam bentuk gambar rajah.

Limbic Brain ini akan simpan segala memori silam yang pernah kita lalui. Sama ada ia pahit, manis, masam, masin, semuanya. Dan ia akan ingatkan kita supaya berhati-hati;

“Eh, kau kan pernah beli produk macam ni? Tapi tak berkesan”

“Wei abu, tak ingat ke? Orang macam XXX ni tak boleh percaya”

“Hati-hati dengan iklan dia ni!! Nampak macam menipu jer”

Limbic brain ini akan ‘hasut’ pemikiran pelanggan kita dan sedaya upaya menimbulkan keraguan supaya pelanggan kita tak tersilap langkah lagi.

Masalahnya, orang yang jujur menjual macam kita pun terkesan dengan sistem otak ni.

Kenapa Peniaga Kena Tahu Tentang Otak Pelanggan?

Ada dua perkara yang kita kena sedar sebagai peniaga:

  1. Jual beli adalah satu tindakan.
  2. Pelanggan kita adalah manusia.

Dalam erti kata lain, untuk memastikan seorang manusia itu membeli. Kita kena tahu cara mereka bertindak. Cara mereka berfikir. Apa yang buatkan mereka bertindak? Kenapa mereka tak bertindak?

Dalam artikel ini, saya akan berikan anda contoh supaya mudah faham.

Contoh Situasi: Prospek Ada Masalah Resdung.

Jika kita adalah penjual ubat resdung.

Kita kena faham mindset sedia ada penghidap resdung.

Kebanyakkan mereka sudah ada resdung daripada sekolah menengah. Sudah bermacam pengalaman mereka lalui. Mereka dah cuba macam-macam cara. Ada yang berkesan, ada yang tak berkesan.

Maka, sistem otak akan simpan semua memori ini.

Otak akan ingat & set reminder.

  • Cara A –> Tak berkesan.
  • Cara B –> Payah nak buat.
  • Cara C –> Ada kesan sampingan.

Tiba-tiba kita keluarkan produk yang lebih kurang dengan cara A, B & C. Tanpa ada satu pun kelainan.

Bila prospek tengok iklan. Sistem otak mereka akan terus bagi reminder:

“Hmmm… kau kan dah cuba sebelum ni. Produk ni tak berkesan untuk kau”

Padahal mereka belum cuba pun lagi produk kita. Mana mereka tahu tak berkesan?

Jawapan –> Pengalaman Lalu.

Pengalaman lalu inilah yang sering-kali buatkan transaksi jual beli terbantut. Semakin berumur seseorang, semakin banyak pengalaman lalu. Semakin lambat buat keputusan.

Sebagai Peniaga, Apa Perlu Anda Buat?

Ada banyak cara. Salah satunya. Jual kepada mereka yang belum banyak pengalaman lalu.

Kelompok –> First time User!

  • First time: Jadi ibu.
  • First time: Jadi suami.
  • First time: Ada kereta.
  • First time: Temuduga.
  • First time: Beli rumah.
  • First time: Kahwin.

Jual dekat orang ‘first timer’ ini, biasanya lebih mudah.

Sebab banyak benda mereka tak tahu. Mereka dalam fasa tercari-cari apa yang perlu mereka buat. Nak buat yang mana satu dulu. Betul ke apa yang mereka buat tu?

Tugas kita hanya panggil mereka di headline & beritahu mereka yang kita boleh bantu untuk guide.

Boleh Ke Kita Target Mereka Guna Facebook Ads?

Jawapannya, boleh!

Untuk target mereka guna Facebook Ads ada 2 pendekatan diperlukan:

  • Headline yang betul.
  • Targeting yang betul.

Salah satu fungsi headline adalah panggil orang yang betul. Panggil orang yang kita nak serve.

Contoh: Nak panggil prospek yang nak beli rumah pertama.

Anda hanya perlu tulis;

“Bercadang nak beli rumah pertama?”

Itu sahaja ayatnya.

Kemudian untuk ‘targeting’ anda kena buat kajian sikit. Senaraikan kriteria mereka yang dah berjaya beli rumah pertama.

Cuba perhatikan rakan-rakan atau orang di sekeliling kita. Biasanya berapa umur mereka, kerja apa & apa yang mereka minat.

Ini contoh berdasarkan pengalaman saya sendiri:

  • Umur: 30-an ke atas. Sebab, pendapatan dah stabil.
  • Pekerjaan: Kerja kerajaan. Sebab mudah nak dapat pinjaman.
  • Minat: Baca blog hartanah. Follow mereka yang pakar dalam bidang hartanah.

Bila kita dah kenal kriteria mereka, mudah kita nak target.

Cara Nak Target Guna Facebook Ads

Ubah 3 perkara ini sahaja untuk permulaan:

1) Tapis dekat umur

2) Tapis pekerjaan prospek kita

3) Tapis berdasarkan minat

Klik butang ‘Narrow Audience’ > pilih kategori minat prospek kita.

Kata Kunci Untuk Targeting: Minat & Mampu.

Tak guna orang itu minat sahaja, tapi tak mampu. Begitulah sebaliknya.

Sebenarnya ada banyak lagi cara macam mana kita nak target prospek yang berkualiti ni. Saya baru kongsikan 10% sahaja ilmu ini.

Jika anda nak belajar lebih terperinci cara tapis prospek yang mudah close.

Dalam panduan video Mazhab Copywriting Junior 3.0 saya ada cerita lebih terperinci.

Ada 6 kelompok ‘pelanggan kelaparan‘ yang anda boleh target dekat headline. Kelompok ini ikut pengalaman saya, sangat mudah nak close.

Klik butang di bawah untuk lihat modul penuh 👇

5 thoughts on ““Inilah Ayat Yang Sering Dibisikkan, Bila Pertama Kali Prospek Nampak Iklan Anda””

  1. Terima kasih sebab baca sampai habis. Tuan-puan belajar sesuatu?

    Boleh share dekat komen ya 👇

    Kalau ada penambahbaikan atau soalan, pun boleh komen. Insya Allah saya baca 😘😉

  2. Sabariah Ab Rahman

    Good one dan provokatif. Sesuai kah dan boleh kah saya guna ayat bisikan tu sebagai Headline CW saya dgn sedikit editing dimana sesuai.

    Column website tu apa yer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

>
Scroll to Top